en ögon retare!
kokosmousse
200 g cream fraiche
1 ½ dl kokosflingor
1 dl socker
2 dl grädde
blanda cream fraich, kokosflingor och socker, låt blandningen stå ett tag i kylen för att tjockna och bli stadig. vispa grädden och blanda i kokosblandningen.
mango mousse
3 gelatinblad
2 mango
1 ½ dl florsocker
2 dl turkisk youghurt
3 dl visp grädde
blöt gelatinet enligt förpackningen. ta bort skal och kärna och skär mangon i bitar. Mixa tillsammans med florsocker, blanda sedan i turkisk youghurt. vispa grädden fast. smält gelatinet över vattenbad och häll ner i mangopurén. vänd sedan ner grädden.
Påsk tårta
Ännu ett tillfälle att göra en tårta och gotta sig med =)
denna gången var de mamma min som var här och fick smaka, men även sambon,barnen och svärmor.
de är inte så fint med bakpapper under men man spar ju de fina till någon annan =)
egentligen skulle de varit påskliljor på men jag måste införskaffa en utstickare i den formen. så istället fick de bli gula blommor med socker kulor.
innehåll:
ljus botten med äkta vanlij i, fylld med Kokosmousse och mangomousse, spacklad med smörkräm, täckt och dekorerad med marsipan.
Tårtbotten!
Så här gör jag alltså:
Till en form på 18 cm i diameter behövs 2 stora ägg
Till en form på 20 cm i diameter behövs 3 stora ägg
Till en form på 24 cm i diameter behövs 4-5 stora ägg
Till en form på 26 cm i diameter behövs 5-6 stora ägg
Ta fram 3 lika stora glas. Knäck äggen i ett glas. Mät sedan upp lika mycket socker i det andra glaset, och i det tredje mäter du upp lika mycket mjöl. Man kan ersätta ca 1/3-1/4 av vetemjölet med potatismjöl, eller med kakaopulver om man vill ha chokladbotten. I mjölglaset blandar du ännu ner bakpulver: 1 tsk till 2-3 ägg, 1,5 tsk till 4-5 ägg och 2 tsk till 6 ägg.
Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg och socker länge, det skall bli riktigt vitt och pösigt. Blanda sen ner mjölblandningen försikigt. Häll i smord och bröad form och grädda på nedersta falsen i 20 minuter för 2 ägg, 25-30 minuter för 3-4 ägg och 35-40 minuter för 5-6 ägg. Känn på botten med t.ex. en tändsticka när du tror att den är färdig, tändstickan skall vara torr när botten är färdig.
Kom ihåg att ingredienserna vispas bäst rumsvarma, så ta fram äggen ur kylskåpet i god tid innan du börjar baka. Och kom också ihåg att inte öppna ungsluckan under de första 20 minuterna, då kan botten sjunka ihop.
Låt botten stå och svalna en stund (15 minuter) i sin form innan du stjälper upp den på sockrat bakplåtspapper
En tårta för pappa och hans fru!
Min pappa var här och hälsade på och då gjorde jag en tårta till dom. jag hade kvar lite fyllning från några andra tårtor som jag gjorde dagen före.
de fick bli några enkla blommor uppe på och löv som kant dekoration. samtidigt fick jag testa någon ny modellering på blommorna, vet inte om jag blev riktigt nöjd. men med lite mer testande så blir de nog bra.
med kant dekoration blir tårtan inte så tom.
Innehåll:
ljus naturell botten, fylld med blåbärmousse och limemousse, spacklad med smörkräm, täckt och dekorerad med marsipan.
Jag tävlar!
Blom tårta


innehåll:
ljusa bottnar, fylld med blåbärsmousse och vitchokladfluff, spacklad med smörkräm, täckt och dekorerad med marsipan.
Tangentbords tårta


tangentbordet va lite jobbigt att göra. penseln va lite för grov för att skriva med. men med lite jävlar annamma så fick jag till ett resultat som jag tillslut av nöjd med.

Musen va lite enklare.
innehåll:
ljusabottnar, fylld med blåbärsmousse och limemousse, spacklad med smörkräm och dekorerad med marsipan.
Smörkräm
125 g rumsvarmt smör
1 ½ dl florsocker
2 äggulor
1 tsk vaniljsocker
vispa sönder äggulorna i en skål. vispa sedan i hop smör, florsocker och vaniljsocker i en annan. blanda i äggulorna i smörblandningen lite i taget.
Husvagns tårta till Ingalill
Ingalills dotter E ville ha en tårta till sin mammas födelsedag och eftersom hon tycker om att vara i sin husvagn så gjorde jag just en husvagn.
de va ganska klurigt att få den höga tårtan rak men de gick hur bra med lite stöttpelare inne i tårtan i form av grillpinnar.
ljusabottnar fyllda med blåbärsmousse och limemousse, spacklad med smörkräm, täckt och dekorerad med marsipan.
Blåbärsmousse
Blåbärsmousse
200 g blåbär
0,75 dl socker
1 tsk vaniljsocker
4 gelatinblad
100 g philadelphia
2 dl vispgrädde
blöt gelatinet. ixa dom timade blåbären, hetta upp en del av bärmousset och smält gelatinet i de.blanda resetrande bärmos med socker, vaniljsocker och philadelphia. häll i gelatinblandningen. vispa grädden och vänd försiktigt ned oxå den.
räcker som fyllning i en tårta på 25 cm i diameter.
Minitårtor
När misten fyllde 1 år sä bjöd jag ju på denna tårta, men den hann att ta slut när de kom flera på besök och skulle fira honom så då gjorde jag 4 st minitårtor.
denna är fylld med jordgubbsylt och vitchokladfluff, spacklad med grädde, täckt och dekorerad med marsipan.
denna va till sonen som tycker om sylt. så denna är fylld med jordguddsylt och grädde, spacklad med grädde, täck och dekorerad med mandelmassa/marsipan.
godis fluff/kräm
3 dl vispgrädde
smält chokladen/godiset i grädden utan att grädden kokar, då går den inte att vispa.
kyl grädden i minst 6 timmar, hälst över natten.
vispa upp grädden. räcker till ett lager med en tårta på ca 25 cm
Lime mousse
limemousse
4 dl vispgräde
2 dl creme fraiche
2 dl matlagningsyoghurt
1½ dl socker
2 tsk rivet limeskal
1 dl pressad limesaft av 4 limefrukter
6-7 gelatinblad (jag använder alltid gelatinpulver)
Blötlägg gelatinet som förpackningen avser
Vispa grädden lätt
Vispa creme fraiche, matlagningsyoghurt och socker med elvisp tills allt socker löst sig
Smält gelatinet i limesaften i en kastrull
Rör snabbt ner det i yoghurtblandningen och vänd sedan ner grädden
Låt stå och stelna i kylskåp i ca 1-2 timmar
(här hittade jag receptet)
Albins 1 års tårta!



tårtan innehöll:
ljusa bottnar, lime mousse, och vitchoklad fluff, spacklad med vit marängsmörkräm, täckt med 70/30 mandelmassa/marsipan.
dekorationerna är i marsipan och pyntgelé.