Morsdags tårta

Min morsdags tårta fick bli ett expriment! Ganska så lyckat må jag säga... Jag tycker att man får exprimentera med sina egna tårtor då behöver man inte skämmas ögonen ur sig om den är ful eller smakar lite annorlunda. Eller va tycker ni?

Jag fick hem min M1 tyll förra vecka och jag va sugen att testa den. Eftersom jag har sätt så många göra ros tårtor så va jag också tvungen att testa. Men jag ska nog inte spritsa med Mjölk smörkräm nå mer för de blev ganska så mycket för sött, men va gör man inte en söndag när affärn är stängd och de fattas grädde i kylen!? Gjorde en ny hallon mousse på kesella hallon, slänger in ett recept senare.

Så va tycker ni om min första spritsade tårta?







Innehåll:
Naturellbotten
Hallon mousse
Glasskräm med chokladkross
Dekorerad med mjölksmörkräm

Vaktmästar tårta!

de va inte så länge jag fick vara ledig från en tårta =) mycke kul tycker jag, jag kan ju inte baka massa tårtor bara för att för ven ska äta upp dom?

I allafall fick jag en förfrågan om jag kunde göra en tårta till en vaktmästare, visst kan jag de. jag hoppas dom äter den försiktigt för lite tandpetare och ståltråd fick sätta i hop vissa av dekorationerna. tur jag skrev en lapp till dom. =) de gäller att vara smart.



några detaljer från tårtan, jag hoppas dom är klickbara.

   

   

min första modellerade gubbe, blev faktist riktigt nöjd.




Innehåll:
Chokladbotten fylld med dumleganach och glasskräm, spacklad med chokladsmörkräm, täckt och dekorerad med marsipan.

Cup cakes med lemon curd och viol cream cheesefrosting

I Fredags så hade vi barnvälsignelse får yngsta sonen i stället för dop. han har blivit lite för stor för de nu, blir så när man låter tiden gå. för de har den verkligen gjort, alldeles för fort! vi hade en Amerikansk präst här som kommer till vår by 3 månader i taget ca 2 gånger om året. han har vart med sen yngsta sonen föddes då han är bekant med sambons föräldrar så han ville så gärna göra detta. och eftersom han är anerikan så tyckte jag att de passade med något amerikanskt =) Cup Cakes.... alla som var med tyckte dom jag super goda.. hade jag haft fler än dom jag hade så skulle dom tagit en till... de känns jätte kul att dom som äter de jag gör tycker de är gott och vill ha mer =)




Innehåll:
Vaniljmuffins, fylld med lemoncurd toppad med viol creamcheese frosting dekorerad med marsipan blommor.


Lemon Curd


Lemoncurd

6 citroner
3 dl strösocker
100 g smör
4 msk majzena stärkelse
4 ägg
2 äggulor

riv de yttersta skalet av citronerna och blande de med saften från 5 av dom. koka upp tillsammans med socker och smör. sila vätskan. blanda maizena med saften från den sista citronen och rör ner de i den varma vätskan. vispa samman äggen och rör ner dem i vätskan, ställ tillbaka på spisen och sjud under konstant vispning tills krämen tjocknar. häll över krämen i en ren burk och låt svalna. håller ca 12 dagar i kyl.

lemon curd passar inte bara till cupcakes utan oxå till tårta eller pannkaka. Till tårtan blandar du ut 1 del lemoncurd med 3 delar grädde. då får de en frisk och syrlig fyllning som passar till något sött.


Cream cheese frosting (räcker till 12 cupcakes)

150 g mjukt smör
5 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
100 g philadelphia ost
1 msk viol essens (kan uteslutas eller bytas ut mot valfri smak)

vispa smör, philadelphia och essens samman, blanda sendan i florsocker och vaniljsocker och vispa tills det blir lätt och fluffigt.

Bygga en cup cake

Tänkte lägga in en beskrivning om hur man bygger upp en cup cake.

Du behöver:
muffins
creeam cheese frosting (eller annan frosting)
lemon curd (eller annan sylt)

Verktyg:
kniv
äppen urkänare
spritspåsar
fyllnings tyll
stjärn tyll (eller vilken du vill)
strössel eller marsipan blommor


Börja med att skära av toppen och lägg den åt sidan en stund.


Ta äppelurkärnaren och gör ett hål i mitten


Fyll lemon curden (eller sylten) i spritspåsen med fyllningstyllen.


Börja i botten och dra försiktigt upp den så hela hålet blir fyllt och ta en liten klick uppe på.


Sätt på locket i gen


Fyll en ny spritspåse med stjärntyllen med Frostingen


Spritsa utifrån och in.


På med strössel eller marsipan blommor. KLART!

Vanilj cup cakes med lemoncurd och viol creamchees frosting

I Fredags så hade vi barnvälsignelse får yngsta sonen i stället för dop. han har blivit lite för stor för de nu, blir så när man låter tiden gå. för de har den verkligen gjort, alldeles för fort! vi hade en Amerikansk präst här som kommer till vår by 3 månader i taget ca 2 gånger om året. han har vart med sen yngsta sonen föddes då han är bekant med sambons föräldrar så han ville så gärna göra detta. och eftersom han är anerikan så tyckte jag att de passade med något amerikanskt =) Cup Cakes.... alla som var med tyckte dom jag super goda.. hade jag haft fler än dom jag hade så skulle dom tagit en till... de känns jätte kul att dom som äter de jag gör tycker de är gott och vill ha mer =)




Innehåll:
Vaniljmuffins, fylld med lemoncurd toppad med viol creamcheese frosting dekorerad med marsipan blommor.


Lemon Curd


Lemoncurd

6 citroner
3 dl strösocker
100 g smör
4 msk majzena stärkelse
4 ägg
2 äggulor

riv de yttersta skalet av citronerna och blande de med saften från 5 av dom. koka upp tillsammans med socker och smör. sila vätskan. blanda maizena med saften från den sista citronen och rör ner de i den varma vätskan. vispa samman äggen och rör ner dem i vätskan, ställ tillbaka på spisen och sjud under konstant vispning tills krämen tjocknar. häll över krämen i en ren burk och låt svalna. håller ca 12 dagar i kyl.

lemon curd passar inte bara till cupcakes utan oxå till tårta eller pannkaka. Till tårtan blandar du ut 1 del lemoncurd med 3 delar grädde. då får de en frisk och syrlig fyllning som passar till något sött.


Cream cheese frosting (räcker till 12 cupcakes)

150 g mjukt smör
5 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
100 g philadelphia ost
1 msk viol essens (kan uteslutas eller bytas ut mot valfri smak)

vispa smör, philadelphia och essens samman, blanda sendan i florsocker och vaniljsocker och vispa tills det blir lätt och fluffigt.

Ny design!

De har blivit en ny design här på bloggen! De kan finnas nått som inte ska vara där eller är fel, säg då till, snälla, så att jag kan ändra de. I bland stirrar man sig blind på saker som kanske är öppenbara för andra men inte en själv eftersom man tittat så mycke på sjävla sidan för att upptäcka nått fel.

hoppas ni gillar den nya designen, i kväll kommer de en lite uppdatering på några Cup cakes jag gjort/ska göra till i kväll. Vi ska ha en namnvälsignelse för yngsta sonen och självklart fikas de ju efteråt!

trevlig eftermiddag på er! 

Ettan lös snus till Mats!

Min vän E ville ha en tårta till sin far och eftersom han snusar Ettan lös så fick de bli en sånn =)
hon ville ha den spacklad med grädde eller glasskräm i går va jag mycke noga med att fodra locket så att den inte skulle svettas... men... i morse när jag kom upp så var nästan hela tårtan förstörd. de var ju bara att ta bort marsipanen och börja om, fick kila i väg till affärn och köpa en botten för att jag skulle inte hinna bara någon och sen kyla den till passande temp. la på ett extra lager oxå för att den skulle få tillbaka höjden. men slut resultatet blev toppen =) härdan eftyer så ska jag bara använda mej av smörkräm för att inte få de problemet igen.





ettan skar jag ut i marsipan och målade de svarta och guld med en pensel. mycke pillrigt särskillt om man är lite darrig på handel som jag va i dag =)


de bruna och lös texten är penslad på med pensel.


för att få "lös snus" effekt mixade jag den hårda delen av ballerina kladdkaka 


Innehåll:
Köpta bottnar, 1 lager Limemousse och 2 lager Jordgubb/marsan, spacklad med snörkräm täck med marsipan och ballerina kladdkaka.

Partylite blockljus

min vän j hade ett partylite party och jag fick äran att göra tårtan. självklart ett ljus ur kollektionen, ett femveks blockljus. detta var min absolut första tvåvånings tårta så botten delen blev lite mindre än den över men de kamoflerades med ett fint siden band runt. sen fick de gärna se ut som de hade brunnit lite.



innehåll:
Rosa vanilj bottnar, fylld med blåbärs mousse och lime mousse, spacklad med smörkräm och täckt marsipan.

Hjärta till Meryam

Meryan fyllde år samma dag som oliver och var värd en tårta för att hon är så go med våra barn. hon ser över dom när dom är ute och leker och leker med dom. så hon var värd en DU ÄR BÄST tårta från oss (tre mammor här i vår by



3 rosor för oss vuxna


6 prästkragar för våra barn


och texten Du är bäst


Innehåll:
Glutenfri botten, fylld med hallongrädde och blåbärs mousse, spacklad med smörkräm , täckt och dekorerad med marsipan.

Spider-man till Oliver

min vän jossans son fyllde 5 år och då var jag inte sen på att göra en tårta till honom. han tycker om blå och spider-man så de var ju inte svårt att veta vad jag skulle hitta på! de som va lite klurigare va att rita spindelnätet på honom, men jag tycker den blev riktigt bra, de syns ju att de är spindelmannen =) och alla barn tyckte den va cool och god. så då har man gjort ett bra jobb =)



Oliver fick sitt namn och en femma på sidan.


5 spindlar runt om tårtan fick oxå representera hans nyblivna ålder.


Innehåll:
Vaniljbotten, Algrens bilar fyllning och Dumle fyllning, spacklad med smörkröm täckt och dekorerad med marsipan.

Tårta till Emma

detta var en riktig h-vetes tårta som ingen vill råka ut för. de började med att jag glömde fodra marsipanen men olja innan jag la den över grädden och efter de så började grödden under att gropa sig och närstan all marsipan gled av. vilket resulterade i att jag fick kasta den marsipanen. jag skrapade även bort grädden och som ute var hade jag en överbliven botten och fyllning kvar som jag kunde lägga på. sen så spacklade jag hela tårtan med smörkräm istället. de gjorde att hela tårtan blev mycket stadigare. de sista problemet va marsipanen som va aldeles för torr och torkade tok fort även fast jag öppnat den precis. jag ska då aldrig mer köpa icas marsipan, den hinner torka alldeles för fort. man hinner inte ens släta till tårtan. men slut resultatet blev riktit bra endå trots alla motgångar under tiden =)



innehåll:
Naturell botten, två lager kokosmousse och 1 lager mangomousse, spacklad med smörkräm, täckt och dekorerad med marsipan.

Form och smak kombinationer

Jag har 4 st runda formar:
18 cm diameter , ca 7-10 bitar
20 cm diameter, ca 12 bitar
24 cm diameter, ca 15-18 bitar
28 cm diameter, ca 20-25 bitar

Övriga formar
Fyrkantig, ca 15 bitar
Hjärta, ca 12 bitar
Stjärna ,ca 12 bita

Jag kan även göra avlånga eller figurtårtor och skär då till långpannebottnar i rätt figur eller passande storlek.

Allergi?
Jag bakar allergivänligt om så önskas, dock kan inte alla smakkombinationer att fås som allergivänliga beroende på allergin

Jag täcker så gott som alltid tårtorna med marsipan som kan färgas i så gott som valfri färg. Men jag kan även använda Sugarpaste som är väldigt allergivänlig då den är mjöl, mjölk, mandel, nöt och äggfri.

Spacklar gör jag oftast med smörkräm.Spacklar gör jag för att få underlaget till tårtlocket så slät som möjligt och för att tårtlocket ska fastna i något.

Jag dekorerar med oftast med marsipan eller flowerpaste som är en ätbar sockermassa som kan kavlas väldigt tunn och som torkar snabbt.
Fp använder jag till smådekorationer tex liten text, vissa blommor och andra smådetaljer.
Jag använder mig ibland även av köpta sockerkulor och strössel i olika färger (pärlemor, silver, flerfärgade)

Bottnar:
naturell
vanilj
citron
choklad

Några förslag på fyllningar och smakkombinationer.
Jag använder mig oftast av mousser och gräddbaserade choklad och godisfyllningar.
Hittar du inte din favorit går det alltid att ordna.

moussefyllningar:
blåbär
kokos
lime
citron
kiwi
pepparkaka
mango
melon
jordgubb
hallon

godisfyllningar:
algrens bilar
skumbanan
salta fiskar
geléhallon

choklad ganache:
dumle
nogat
geischa
after eight
polly
risen
choklad (vit, mörk,mjölk m.m..)

CupCakes med frosting och dekoration

smak:
vanilj, choklad el, citron

frosting
:
mocca, cream cheese el, grädde
plus enkel dekoration

Form och smak Kombinationer

när jag gör tårta så har jag ett papper med några formar och smak kombinationer jag utgår i från. för att göra de mindre svårt att välja har jag inte så jätte många kombinationer. för jag vet ju själv att ibland har man en väldig besluts ångest.

runda formar:
1 - 2 bitar
12 bitar
15 - 20 bitar

Fyrkantiga formar
10 bitar
15 bitar
20 bitar
25 bitar

övriga formar
hjärta
stjärna

Bottnar:
naturell
vanilj
citron
choklad

spackel:
grädde
smörkräm
choklad (smörkräm)

täcker (lock)
marsipan
sugarpaste (vid nötallergi)

moussefyllningar:
blåbär
kokos
lime
citron
kiwi
pepparkaka
mango
melon
jordgubb
hallon

godisfyllningar:
algrens bilar
skumbanan
salta fiskar
geléhallon

choklad ganache:
dumle
nogat
geischa
after eight
polly
risen
choklad (vit, mörk,mjölk m.m..)

CupCakes:

smak:
vanilj, choklad el, citron

frosting
:
mocca, cream cheese el, grädde
plus enkel dekoration

Tårta till Cherrys Robert!

Här kommer bilderna på tårtan som levererades i fredags.
det var lite stressig att få till tårtan på 1 & ½ dag men jag är inte den som ger mej.  först va de ju bara att gå till affärn och handla de som behövdes och sen va de bara sätta i gång med botten och moussen som fick stå över natten och goda till sig. torsdagen gick åt till att skära botten, fylla, spackla och täcka tårtan och de som självklart tog längst tid att göra va ju dekorationen. modellera blandat med att leka med barnen och fixa mat och alla andra vardagsbestyr så blev tårtan jätte fin. får hoppas att nästa gång dom vill ha en tårta så säger dom till fler dagar i förväg.



På sidan stog det Grattis Robert med 4 cm höga bokstäver
    

bilen framifrån, som fick hållas upp med några tandpetare =)


och bilen bakifrån


2 ormar, stenar och några blommor. granen syns lite också.


och så här såg allt ihop ut när den va färdig dekorerad


Innehåll:
vaniljbotten, fyllning: mixade jordgubbar i marsan och dumleganache, spacklad med smörkräm, täckt och dekorerad med marsipan.

RSS 2.0