en ögon retare!

cherry som fick denna tårta för ett tag sen ville ha en tårta till sin karl, han gillar bilar och helikoptrar så valet va mitt. funderade mycke på hur jag skulle kunna göra tårtan så den passar en man och inte ett barn. slut resultatet blev iallafall bra, och jag är nöjd. vet dock inte när i helgen som tårtann ska ätas så jag vill inte lägga ut den än men en liten ögon retare kan nå få se =)

kokosmousse

kokosmousse

200 g cream fraiche
1 ½ dl kokosflingor
1 dl socker
2 dl grädde

blanda cream fraich, kokosflingor och socker, låt blandningen stå ett tag i kylen för att tjockna och bli stadig. vispa grädden och blanda i kokosblandningen. 

mango mousse

Mangomousse

3 gelatinblad
2 mango
1 ½ dl florsocker
2 dl turkisk youghurt
3 dl visp grädde

blöt gelatinet enligt förpackningen. ta bort skal och kärna och skär mangon i bitar. Mixa tillsammans med florsocker, blanda sedan i turkisk youghurt. vispa grädden fast. smält gelatinet över vattenbad och häll ner i mangopurén. vänd sedan ner grädden.

Påsk tårta

Ännu ett tillfälle att göra en tårta och gotta sig med =)
denna gången var de mamma min som var här och fick smaka, men även sambon,barnen och svärmor.


de är inte så fint med bakpapper under men man spar ju de fina till någon annan =)


egentligen skulle de varit påskliljor på men jag måste införskaffa en utstickare i den formen. så istället fick de bli gula blommor med socker kulor.


innehåll:
ljus botten med äkta vanlij i, fylld med Kokosmousse och mangomousse, spacklad med smörkräm, täckt och dekorerad med marsipan.

Tårtbotten!

jag använder mig alltid va "lika delar" receptet när jag gör tårtbotten. receptet hittade jag hos bak baka liten kaka.


Så här gör jag alltså:


Till en form på 18 cm i diameter behövs 2 stora ägg
Till en form på 20 cm i diameter behövs 3 stora ägg
Till en form på 24 cm i diameter behövs 4-5 stora ägg
Till en form på 26 cm i diameter behövs 5-6 stora ägg


Ta fram 3 lika stora glas. Knäck äggen i ett glas. Mät sedan upp lika mycket socker i det andra glaset, och i det tredje mäter du upp lika mycket mjöl. Man kan ersätta ca 1/3-1/4 av vetemjölet med potatismjöl, eller med kakaopulver om man vill ha chokladbotten. I mjölglaset blandar du ännu ner bakpulver: 1 tsk till 2-3 ägg, 1,5 tsk till 4-5 ägg och 2 tsk till 6 ägg.


Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg och socker länge, det skall bli riktigt vitt och pösigt. Blanda sen ner mjölblandningen försikigt. Häll i smord och bröad form och grädda på nedersta falsen i 20 minuter för 2 ägg, 25-30 minuter för 3-4 ägg och 35-40 minuter för 5-6 ägg. Känn på botten med t.ex. en tändsticka när du tror att den är färdig, tändstickan skall vara torr när botten är färdig.


Kom ihåg att ingredienserna vispas bäst rumsvarma, så ta fram äggen ur kylskåpet i god tid innan du börjar baka. Och kom också ihåg att inte öppna ungsluckan under de första 20 minuterna, då kan botten sjunka ihop.


Låt botten stå och svalna en stund (15 minuter) i sin form innan du stjälper upp den på sockrat bakplåtspapper

En tårta för pappa och hans fru!

Min pappa var här och hälsade på och då gjorde jag en tårta till dom. jag hade kvar lite fyllning från några andra tårtor som jag gjorde dagen före.de fick bli några enkla blommor uppe på och löv som kant dekoration. samtidigt fick jag testa någon ny modellering på blommorna, vet inte om jag blev riktigt nöjd. men med lite mer testande så blir de nog bra.med kant dekoration blir tårtan inte så tom.


Innehåll:
ljus naturell botten, fylld med blåbärmousse och limemousse, spacklad med smörkräm, täckt och dekorerad med marsipan.

Jag tävlar!Jag tävlar hos Bakverk och Fikastunder om detta bak-kit!
Tävla du också! Tävlingen pågår t.o.m den 25 april.

Blom tårta

maria som beställde tangentbords tårtan ville även ha en tårta till sin vänninna. de blev en klargul tårta med lila och rosa dekorationer. jag kom på att jag glömt fota tårtan efter att jag stoppat ner den i kartongen så därför är tårtan fotad i kartongen.

innehåll:
ljusa bottnar, fylld med blåbärsmousse och vitchokladfluff, spacklad med smörkräm, täckt och dekorerad med marsipan.

Tangentbords tårta

marias man fyller år och jag fick äran att göra tårtan.

tangentbordet va lite jobbigt att göra. penseln va lite för grov för att skriva med. men med lite jävlar annamma  så fick jag till ett resultat som jag tillslut av nöjd med.Musen va lite enklare.

innehåll:
ljusabottnar, fylld med blåbärsmousse och limemousse, spacklad med smörkräm och dekorerad med marsipan.

Smörkräm

Smörkräm

125 g rumsvarmt smör
1 ½ dl florsocker
2 äggulor
1 tsk vaniljsocker

vispa sönder äggulorna i en skål. vispa sedan i hop smör, florsocker och vaniljsocker i en annan. blanda i äggulorna i smörblandningen lite i taget.
 

Husvagns tårta till Ingalill

Ingalills dotter E ville ha en tårta till sin mammas födelsedag och eftersom hon tycker om att vara i sin husvagn så gjorde jag just en husvagn.
de va ganska klurigt att få den höga tårtan rak men de gick hur bra med lite stöttpelare inne i tårtan i form av grillpinnar.ljusabottnar fyllda med blåbärsmousse och limemousse, spacklad med smörkräm, täckt och dekorerad med marsipan.

Blåbärsmousse

Blåbärsmousse

200 g blåbär
0,75 dl socker
1 tsk vaniljsocker
4 gelatinblad
100 g philadelphia
2 dl vispgrädde

blöt gelatinet. ixa dom timade blåbären, hetta upp en del av bärmousset och smält gelatinet i de.blanda resetrande bärmos med socker, vaniljsocker och philadelphia. häll i gelatinblandningen. vispa grädden och vänd försiktigt ned oxå den.

räcker som fyllning i en tårta på 25 cm i diameter.

Minitårtor

När misten fyllde 1 år sä bjöd jag ju på denna tårta, men den hann att ta slut när de kom flera på besök och skulle fira honom så då gjorde jag 4 st minitårtor.
denna är fylld med jordgubbsylt och vitchokladfluff, spacklad med grädde, täckt och dekorerad med marsipan.denna va till sonen som tycker om sylt. så denna är fylld med jordguddsylt och grädde, spacklad med grädde,  täck och dekorerad med mandelmassa/marsipan.

godis fluff/kräm

180 g choklad eller godis i valfri smak
3 dl vispgrädde

smält chokladen/godiset i grädden utan att grädden kokar, då går den inte att vispa.
kyl grädden i minst 6 timmar, hälst över natten.
vispa upp grädden. räcker till ett lager med en tårta på ca 25 cm

Lime mousse

limemousse

4 dl vispgräde
2 dl creme fraiche
2 dl matlagningsyoghurt
1½ dl socker
2 tsk rivet limeskal
1 dl pressad limesaft av 4 limefrukter
6-7 gelatinblad (jag använder alltid gelatinpulver)

Blötlägg gelatinet som förpackningen avser
Vispa grädden lätt
Vispa creme fraiche, matlagningsyoghurt och socker med elvisp tills allt socker löst sig
Smält gelatinet i limesaften i en kastrull
Rör snabbt ner det i yoghurtblandningen och vänd sedan ner grädden

Låt stå och stelna i kylskåp i ca 1-2 timmar

(här hittade jag receptet)

Albins 1 års tårta!

min lilla grabb fyllde 1 år i går (31 mars) och jag funderade länge på va jag skulle göra. till slut bestämde jag med för att de fick bli en tåg tårta.tårtan innehöll:
ljusa bottnar, lime mousse, och vitchoklad fluff, spacklad med vit marängsmörkräm, täckt med 70/30 mandelmassa/marsipan.
dekorationerna är i marsipan och pyntgelé.
RSS 2.0