1 advenst tårta
tårtan innehöll:
ljusbotten, lingon mousse, pepperkak/chocklad mousse. dekorerad med pepparkaks cream cheese frosting, mariekex, lingon gele. blommorna är i medelleringspasta.
pepparkaks cream chesse frosting
60 g smör
3 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
120 g philadelphiaost
malen nejlika, kanel och ingerfära efter smak
1. Rör smör, florsocker, vaniljsocker och philadelphia ost krämigt.
2. Dela upp frostingen och färga den i olika färger eller behåll den vit.
Lingonvaniljmousse
200 g lingon
o,5 dl vatten och ca 0,5 dl socker
400 g vaniljkvarg
1,5 dl florsocker
6 gelatinblad
2 dl grädde
Koka lingon, vatten och socker tills lingonen är mjuka, ca 10 minuter. Passera genom en sil och ta ca hälften åt sidan. Blanda kvarg, lingonmos och florsocker. Blötlägg gelatinbladen. Vispa grädden. Hetta upp lingonmoset du tog åt sidan tidigare och smält gelatinbladen i det. Blanda ner gelatinblandingen med lingonkvargblandingen och blanda till sist ner den vispade grädden
här hittade jag receptet på lingon vaanilj moussen http://bakalitenkaka-tove.blogspot.com/2008/09/lingonvaniljmoussetrta.html
Pepparkak/chokladmousse
2 dl finmalda pepparkakor
2 ½ dl arla chokladgrädde
2 gelatinblad
2 äggvitor
2 msk socker
Blötlägg gelatinet.
Vispa äggvitor och socker hårt, man ska kunna vända bunken upp och ner.
Vispa grädde och blanda i pepparkakspulvret.
Smält gelatinet och blanda ner en klick pepparkaksgrädde så det svalnar lite.
Blanda ihop gelatinröran med pepparkaksgrädden.
Blanda i äggvitorna med luftiga tag
Den såg jättesmarrig ut! Hoppas det blir en jultårta när vi kommer upp så man får ett smakprov bakverken. Kanske en tomtetårta va,eller!!!!!
ja kanske de... jag ska göda upp er så att ni rullar hem...hehe
Lät väldigt smarrig! Älskar julen och alla smaker! Gjorde pepparkaksmuffins med lingonsylt förra året.. Blev riktigt gott och höga och fina blev de! Hittar dock inte receptet så jag får fixa nytt =)