Knäck och Ischoklad

kameran har urladdat batteri så ni får vänta på bilder, men de gör väl inget? ni får ju super goda recept på knäck och ischoklad.


knäck 

2 ½ dl socker
2 ½ dl vispgrädde
2 ½ dl ljus sirap
1 msk smör
3/4 dl hackade nötter ( mandel, valnöt och hasselnöt)

Blanda socker, grädde  och sirap i en tjockbottnad kastrull koka i ca 30 min och gör sedan kul provet.
(häll lite smet i ett glas kallt vatten, går knäcken att forma till en deg boll är den klar.)
blanda ner smöret och nötterna i knäcken och klicka i små formar.


Ischoklad

250 g mörk choklad
100 g cocosfet
ev. någon droppe pepparmint

smält cocos fettet i en kastrull och låt svalna.
smält 1 / 3 del av chokladen i vatten bad, ta av när den smält helt. Hacka resten av chokladen i små bitar och blanda ner i chokladen. blanda sedan cocosfettet med chokladen. droppa ner pepperminten om så önskas och blanda om väl. häll ner i ischoklad formar och ställ svalt till de har stelnat.

Jag tävlar hos Bagerskan

Mina bilder47

Jag tävlar om ett hemligt paket värde 400 kr 
från Lyckas med mat i samarbete Kladdkakan.se i Bagerskan julkalender.
Var med och tävla här du också!



Tänk så trevligt att få vinna en överaskning så här innan jul =) perfekt till julbaket!







Collage166

Jag tävlar om ett inspirerande bak-kitt
från Su Casa i Bagerskan julkalender.
Var med och tävla här du också!

Bounty "bollar"

Här är ett recept som jag hittade hos Bakfnatt. Riktigt goda må jag säga, för vem gillar inte bounty?

I receptet ska man göra små bollar och doppa i choklad men jag är inte så haj på de där med att rulla saker i choklad så jag penslade iskuber med choklad och stoppade ini frysen en stund. När jag tagit ut dom rullade jag cocoskrämen ( kan man säga så? ) avlånga så dom passade i iskuben och sen hällde jag chokladen över.  

CupCakes med pepparkaks creamcheese frosting

I går så gjorde jag 35 cupcakes till svärmor, dessa skulle hon ha med sig och bjuda på jobbet. även kola/ingefärs snittarna skulle hon ha med sig, så i dag skulle cupcaksen få frosting och dekoration på sig.

                  
                 laila´s cupcakes med lingon i botten och pepparkaks creamcheese frosting
      


Laila´s cupcaks
3 ägg
2 1/2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
100 g smör
1 dl mjölk
3 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt
Skal och saft av 1 citron

Pepparkaks Cream Cheese Frosting
150 g mjukt smör
5 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
1 msk färskpressad citronsaft
150 g philadelphia ost
2 tsk pepparkakskrydda (lika delar malen ingefära,nejlika och kanel)

Vispa smör fluffigt med elvisp,sikta och rör sedan i florsocker och vaniljsocker (annars flyger florsockert över köket) När sockert är blandat forstätt att vispa lite till med elvispen.
Lägg philadelphia osten i en tallrik och blanda ner pepparkakskryddan och citronsaften.
Blanda ner i smörsmeten.

Klar att spritsa!




            
 som dekoration har jag tomtar i marsipan och modelleringspasta och små runda strössel

Kola / Ingefära snittar




Kola / ingefära snittar

100 g mjukt smör
1 dl socker
2 msk ljus sirap
2 1/4 dl vetemjöl
1/2 tsk bikarbonat
2 tsk vaniljsocker
2 tsk ingefära

Sätt ugnen på 175*
Vispa smör, socker, sirap krämigt.
Blanda de torra ingredienserna & vänd ner i smeten.
Dela degen & rulla ut i 2 längder.
Lägg längderna på en plåt med bakplåtspapper & platta till dem lite, räffla med en gaffel.
Grädda i mitten av ugnen i ca 12-15 min.
Låt de svalna en aning & skär sedan längderna på snedden, låt svalna på plåten!


Chokladbollar

sonen min har bakat Chokladbollar nästan helt själv. lite hjälp fick han med att veta vad och hur mycket av alla ingredienser han skulle ha, annars så gjorde han allt själv, lite hamnade i magen oxå =)

 

         

Chokladbollar

100 g smör
5 dl havregryn
1 ½ dl strösocker
1 msk vaniljsocker
2 msk kakao
2 msk vatten eller kallt kaffe

Blanda alla ingredienser noga ställ in i kylen ett tag och rulla sedan till bollar.
Rulla bollarna i cocos, strössel eller pärlsocker.
RSS 2.0