Mint kyssar
i går blev jag sugen på nått sött och tänkte att jag skulle försöka mej på mintkyssar vilket gick jätte bra till jag skulle klicka upp dom på bakpappret. dom hann att stelna till innan dom kom på pappret så dom blev både vinda och knövliga och ja allt annat en fina därför får ni ingen bild på dom!
receptet är enkelt
4 dl florsocker
1/4 tsk ättika
1 dl vatten
7 droppar pepparmint
topping
75 g choklad
koka upp socker,ättika och vatten till 115 - 120 grader . häll i en skål och låt svalna helt. när massan svalnat blanda i pepperminten och rör massan till vit och slät. ställ skålen under varm vatten ånga och smält msaan till en seg och glansig massa och klicka upp på bakpapper. låt stelna.
smält chokladen och klicka små droppar i mitten . låte stelna och avnjut dessa goda sörsaker.
Budapest rulle
Vad gör man inte för sin mor!? Hon älskar budapset och då jag älskar att baka så gjorde jag en till henne. Det var första gången jag försökte mej på en men defenitivt inte den sista.
Första botten fick jag kasta, den glömde jag i ugnen (fy på mej) 10 min förlänge så den blev stenhård och gick inte att rulla. Andra bottnen gick mycke bättre, och de är tur att de är kallt ute så man kan ställa ut den en liten stund så att den kallnar lite fortare så man kan äta den fortare...
Budapestrulle
ugnstemp 175 grader
5 äggvitor
3 dl strösocker
150 g finhackade nätkärnor
1 dl vetemjöl
1 msk kakao
50 g mandelspån
Fyllning:
3 dl grädde
1 burk ( 300 g ) mandarinklyftor
Garnering
florsocker
vispa äggvitorna till hårt skum (använd elvisp). Tillsätt sockret lite i taget och fortsätt hela tiden att vispa. blanda nötter, mjöl och kakao och vänd försiktigt ner de i äggskummet.
Bred ut smeten i en långpanna, 30*40 cm.
Täckt och lätt smort bakpapper. strö mandelspån över.
Grädda mitt i ungnen i 15 min.
stjälp upp kakan på sokrat papper. låt den svalna under långpannan. Dra loss pappret ovanpå.
Vispa grädden till fyllningen. Skär mandarinklyftorna på mitten och låt dom rinna av väl och vänd ner dem i grädden.
Bred på fyllningen. Rulla ihop den utan att den spricker. Man måste rulla ganska löst. Sikta över florsocker.
En tårta för mamma =)
Mamma min bor ca 80 mil i från mig så nu när hon var här över jul och nyår så bakade jag självklart en tårta. Hon har bara sett mina tårtor på bild och nu var de dags att smaka en oxå. Jag tror hon tyckte den va god.
Tårtan har ljusa bottnar och är fylld med hallonmousse och limemousse spacklad med hallon mousse och täckt med vanilj sugerpaste.
Dekorationen är gjort i modelleringspasta och strössel.
Blommorna har jag penslat med lite ätbart glitter med de syns inte så bra på bilden.
Enkel Limemousse
Enkel Limemousse
2 lime
250 g kesella
3/4 dl socker
2 dl vispgrädde
2 tks gelatinpulver
Riv och pressa limen, blanda sedan i gelatinet (läs på förpackningen hur du skall göra) Rör samman den med kesella och socker och blanda noga. Vispa grädden och blanda ner den. låt stelna i kylen nån timme.
Hallon mousse
Hallon mousse
300 g frysta hallon
1 dl florsocker
100 g philidelphia
4 gelatinblad
2 dl grädde
Koka upp de frysta hallonen, låt koka 2 minuter. Passera hallonen genom en sil och låt svalna en stund. Blanda ca hälften av hallonmoset med färskosten. Blötlägg gelatinbladen. Vispa grädden. Smält gelatinbladen i andra hälften av hallonmoset, låt svalna en stund och blanda ner i hallon-färskostgrädden och blanda till sist ner den vispade grädden. Låt stelna en stund i kylskåp innan du fyller tårtan.