1 advenst tårta

man måste ju ha nån anledning till att få baka tårta i bland. så till 1 advent så fick de bli en smarrig tårta.




tårtan innehöll:
ljusbotten, lingon mousse, pepperkak/chocklad mousse. dekorerad med pepparkaks cream cheese frosting, mariekex, lingon gele. blommorna är i medelleringspasta.



pepparkaks cream chesse frosting

60 g smör
3 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
120 g philadelphiaost
malen nejlika, kanel och ingerfära efter smak

1. Rör smör, florsocker, vaniljsocker och philadelphia ost krämigt.
2. Dela upp frostingen och färga den i olika färger eller behåll den vit.


Lingonvaniljmousse

200 g lingon
o,5 dl vatten och ca 0,5 dl socker
400 g vaniljkvarg
1,5 dl florsocker
6 gelatinblad
2 dl grädde

Koka lingon, vatten och socker tills lingonen är mjuka, ca 10 minuter. Passera genom en sil och ta ca hälften åt sidan. Blanda kvarg, lingonmos och florsocker. Blötlägg gelatinbladen. Vispa grädden. Hetta upp lingonmoset du tog åt sidan tidigare och smält gelatinbladen i det. Blanda ner gelatinblandingen med lingonkvargblandingen och blanda till sist ner den vispade grädden

här hittade jag receptet på lingon vaanilj moussen http://bakalitenkaka-tove.blogspot.com/2008/09/lingonvaniljmoussetrta.html


Pepparkak/chokladmousse


2 dl finmalda pepparkakor
2 ½ dl arla chokladgrädde
2 gelatinblad
2 äggvitor
2 msk socker

Blötlägg gelatinet.
Vispa äggvitor och socker hårt, man ska kunna vända bunken upp och ner.
Vispa grädde och blanda i pepparkakspulvret.
Smält gelatinet och blanda ner en klick pepparkaksgrädde så det svalnar lite.
Blanda ihop gelatinröran med pepparkaksgrädden.
Blanda i äggvitorna med luftiga tag

Maränger och pepparkakor!

blev några blåa maränger i dag och i går vart de pepperkaks bak i 3 timmar.



blåa maränger

1 dl äggvita (ca 3 st)
1 ½ dl strösocker
5 droppar citron eller ättika
blå livsmedelsfärg i önskad styrka

vispa äggen, ½ dl strösocker och färgen tills du kan vända smeten upp och ner utan att den rinner ut.
vänd sedan försiktigt ner resten av sockret. spritsa eller klicka på en plåt med bakplåtspapper. 

grädda i mitten av ungnen på 100- 125 g i 45-60 min. 

(mina är lite degig efter den tiden då stänger jag av ungnen och låter som stå kvar i 1 -2 timmar

receptet är taget ur rutiga kokboken.



Gretas Gammeldags Pepparkaksdeg

3 kkp eller 350 g strösocker
1/2 kkp eller 100 g sirap
1 kkp eller 130 g vatten
1 msk bikarbonat
2 1/2 hg smör
1 tsk kanel
1 tsk ingefära
1 tsk malda nejlikor
10 1/2 kkp eller 700 g vetemjöl

Beredning:

Socker, sirap och vatten kokas upp, lyftes av elden, bikarbonaten iröres. Varefter det hälles över smöret och kryddorna i ett fat och röres till det kallnat därpå mjöl inarbetas.
Degen får stå över natten.

200 g i ungen.


Receptet hittade jag  här:
http://mimmismat.wordpress.com/2008/12/06/gretas-gammeldags-pepparkaksdeg/

 

 

Testpilot för Arla!

wii jag har blivit testpilot för arla. ska bli spännande att hitta på nått med deras smaksatta grädde, jordgubb och cholkad =)  jag är en av 3000 st som får testa =) så vi är några st...



Dammsugare!

I dag blev de lite dammsugare...vicke fick göra några st och han tyckte de va jätte kul och han va jätte duktig..



  
Recept på dammsugare
3 dl mariekexsmulor
100 g smör
1 dl florsocker
2 msk kakao
1 tsk vanlijsocker
arrak arom efter smak

100g choklad
200 g mandelmassa
livsmedelsfärg

börja med att blanda smör, florsocker, kakao och vaniljsocker noga.
blanda sedan i kexsmulorna med smak av arrak.
rulla små korvar ca 5 cm långa. ställ in i kylen medans du blandar förgeni mandelmassan.
kavla ut massan i lika tjocka remsor som "korvarna" och klä dom.
smält chokladen och doppa ändarna. låt chokladen stelna.  NJUT
'

min lille grabb va duktig och gjorde fyra egna..  Visst är dom fina!








praliner
de fick bli några praliner av cholkaden som vart över...
fyllde en halv ischolad form med smältcholkad och tog en pensel och penslade insidorna. lät de stelna lite i frysen och sedan fyllde jag i lite jordgubbsylt och sen fyllde jag upp resten av formen med choklad...in i frysen igen..
Enkelt, Snabbt och Gott



Inte dom snyggaste bilderna men ni ser ju va de är, det är ju huvudsaken =)

pepparkaks cupcake

till den 10 december så jag jag göra ca 25 pepperkaks cupcakes och rice krispy treats till svärmor som hon ska ta med på jobbet. Så jag va tvungen att testa lite.

Dom blev jätte goda men fluffade upp jätte mycke så jag får nog ha i lite mindre bakpulver nästa gång.



Pepparkaks cupcake med Lingonfrosting



Pepparkaks cupcakes

4,5 - 5 dl. vetemjöl
3 dl. strösocker
3 tsk. bakpulver
1 tsk. kanel
1 tsk. ingefära
1 tsk. malda nejlikor
2 dl. mjölk
150 g. smält smör

Blanda alla torra ingredienser först, häll sedan försiktigt i mjölken och blanda.
Till sist rör man ner det smälta smöret. Fyll sedan muffins formarna till ungefär
hälften inte mer och grädda i ugn på 200 grader i 15 minuter.

lite tips...
Det är viktigt att blanda ner smöret sist för att muffinsarna inte ska falla ihop
under jämningen. Efter gräddning är det bra om muffinsarna kan stå och svala
i ungefär 2 timmar i rumstemperatur, annars är risken att dom inte släpper från
pappret.

Kommer inte i håg vart jag hittade receptet så jag kan inte ta åt mej äran för de =)



Lingon frosting

1 dl vispad grädde
50 g philadelphia ost
1 dl lingonsylt (helst egen gjord, blir mer smak då)
marsanpulver om du vill ha den tjockare
 

Tutt tårta

I dag till farsdag så gjorde jag en tutt tårta till dom 2 papporna i närmaste släkten.

Tårtan är fylld med mixade hallon i marsankräm och arlas nya chokladgrädde och riven vit choklad.
Den är spacklad med vit marängsmörkräm och täck med mmf.


Jag är ganska så nöjd med resultatet eftersom de är första gången jag gör en sån här tårta.
Och även första gången jag använder mmf.
 


Jag bakade en botten i en form som var 20*30 cm. och en liten botten i en form som var 10*20 cm
Den lilla kakan använde jag till brösten. 


Hoppas alla har haft en trevlig farsdag! 

vit maräng smörkräm

Vit marängsmörkräm

4 äggvitor
3 dl strösocker
Saft av 1 citron
350 - 400 g mjukt smör

Blanda äggvitor, strösocker och citronsaft i en rostfribunke.
Vispa marängen kraftigt över kokande vattenbad tills den uppnår cirka 65 grader.
Marängen ska tjockna och sockerkristallerna ska ha smält.
Tag av marängen från värmen och vispa med hög hastighet tills den svalnat.
Detta skede tar åtminstone 10 minuter så använd hushållsassistenten om man har en.
Tillsätt smöret i omgångar under långsam omrörning.

Räcker till att spackla 3 normalstora (ca 24 cm i diameter)

Flyttar min hobby hit!

Eftersom jag tycker min blogg får stå ut med mina hobbys så mycke så tyckte jag att dom kunde få en egen blogg.
Här kommer jag lägga in bilder på mina scrapade lo´s , alster och kort  och även myn nyfunna hobby , "baka" tårtor, cupcakes och annan bakning.

Hoppas ni kommer att gillar den =)

Välkommen till min nya blogg!

RSS 2.0