Semla



självklart måste man ju äta semla på självaste fettisdagen, vilket vi gjorde. dock inte helt problem fritt. när mjölet skulle i såg jag att de inte fanns så mycke mjöl som jag behövde. hade sett fel i skafferiet och trott att socker påsen va mjöl, attans. som tur va så hade affärt precis öppnat så jag kunde ta sparken och handla!




Bullar (ca 12 st)

25g jäst för söta degar
3 dl mjölk
0,75 dl socker
100 g smör
½ tsk salt
2 tsk kardemumma
ca 9 dl vetemjöl special

smält smöret och tillsätt mjölken. värm sedan vätskan till 37 grader.
smula i jästen i en bunke och tillsätt kardemunna.
jös jästen med vätskan, rör ner sockret. tillsätt mjölet under knådning, se upp så du inte använder för mycket mjöl. arbeta i hop till en smidig deg och till sätt saltet.

knåda i ca 10 minuter med en degblandare. låt degen jäsa i bunken ca en timme eller till dubbel storlek.

dela degen i 12 delar och rulla till bollar och ställ dessa på en plåt med bakpapper.
jäs bullarna i gen till dubbel stl ca 1 timme .
grädda bullarna i nedre delen av ugnen på 200 g i ca 10 minuter.

låt bullarna svalna helt. och skär av locken och gröpa ur.


                             

fyllning

2 dl vaniljkräm
valfri mängd fint riven mandelmassa
6 dl grädde
1 msk florsocker

vispa vaniljkrämen och mandelmassan, fyll sedan bullarna.
vispa grädden och fyll en spritspåse och spritsa på.
lägg på locket och sikta över florsockret på bullarna!

 

RSS 2.0