1 advenst tårta

tårtan innehöll:
ljusbotten, lingon mousse, pepperkak/chocklad mousse. dekorerad med pepparkaks cream cheese frosting, mariekex, lingon gele. blommorna är i medelleringspasta.
pepparkaks cream chesse frosting
60 g smör
3 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
120 g philadelphiaost
malen nejlika, kanel och ingerfära efter smak
1. Rör smör, florsocker, vaniljsocker och philadelphia ost krämigt.
2. Dela upp frostingen och färga den i olika färger eller behåll den vit.
Lingonvaniljmousse
200 g lingon
o,5 dl vatten och ca 0,5 dl socker
400 g vaniljkvarg
1,5 dl florsocker
6 gelatinblad
2 dl grädde
Koka lingon, vatten och socker tills lingonen är mjuka, ca 10 minuter. Passera genom en sil och ta ca hälften åt sidan. Blanda kvarg, lingonmos och florsocker. Blötlägg gelatinbladen. Vispa grädden. Hetta upp lingonmoset du tog åt sidan tidigare och smält gelatinbladen i det. Blanda ner gelatinblandingen med lingonkvargblandingen och blanda till sist ner den vispade grädden
här hittade jag receptet på lingon vaanilj moussen http://bakalitenkaka-tove.blogspot.com/2008/09/lingonvaniljmoussetrta.html
Pepparkak/chokladmousse
2 dl finmalda pepparkakor
2 ½ dl arla chokladgrädde
2 gelatinblad
2 äggvitor
2 msk socker
Blötlägg gelatinet.
Vispa äggvitor och socker hårt, man ska kunna vända bunken upp och ner.
Vispa grädde och blanda i pepparkakspulvret.
Smält gelatinet och blanda ner en klick pepparkaksgrädde så det svalnar lite.
Blanda ihop gelatinröran med pepparkaksgrädden.
Blanda i äggvitorna med luftiga tag
Maränger och pepparkakor!

blåa maränger
1 dl äggvita (ca 3 st)
1 ½ dl strösocker
5 droppar citron eller ättika
blå livsmedelsfärg i önskad styrka
vispa äggen, ½ dl strösocker och färgen tills du kan vända smeten upp och ner utan att den rinner ut.
vänd sedan försiktigt ner resten av sockret. spritsa eller klicka på en plåt med bakplåtspapper.
grädda i mitten av ungnen på 100- 125 g i 45-60 min.
(mina är lite degig efter den tiden då stänger jag av ungnen och låter som stå kvar i 1 -2 timmar)
receptet är taget ur rutiga kokboken.

Gretas Gammeldags Pepparkaksdeg
3 kkp eller 350 g strösocker
1/2 kkp eller 100 g sirap
1 kkp eller 130 g vatten
1 msk bikarbonat
2 1/2 hg smör
1 tsk kanel
1 tsk ingefära
1 tsk malda nejlikor
10 1/2 kkp eller 700 g vetemjöl
Beredning:
Socker, sirap och vatten kokas upp, lyftes av elden, bikarbonaten iröres. Varefter det hälles över smöret och kryddorna i ett fat och röres till det kallnat därpå mjöl inarbetas.
Degen får stå över natten.
200 g i ungen.
Receptet hittade jag här:
http://mimmismat.wordpress.com/2008/12/06/gretas-gammeldags-pepparkaksdeg/
Testpilot för Arla!
Dammsugare!


Recept på dammsugare
3 dl mariekexsmulor
100 g smör
1 dl florsocker
2 msk kakao
1 tsk vanlijsocker
arrak arom efter smak
100g choklad
200 g mandelmassa
livsmedelsfärg
börja med att blanda smör, florsocker, kakao och vaniljsocker noga.
blanda sedan i kexsmulorna med smak av arrak.
rulla små korvar ca 5 cm långa. ställ in i kylen medans du blandar förgeni mandelmassan.
kavla ut massan i lika tjocka remsor som "korvarna" och klä dom.
smält chokladen och doppa ändarna. låt chokladen stelna. NJUT
'
min lille grabb va duktig och gjorde fyra egna.. Visst är dom fina!

praliner
de fick bli några praliner av cholkaden som vart över...
fyllde en halv ischolad form med smältcholkad och tog en pensel och penslade insidorna. lät de stelna lite i frysen och sedan fyllde jag i lite jordgubbsylt och sen fyllde jag upp resten av formen med choklad...in i frysen igen..
Enkelt, Snabbt och Gott

Inte dom snyggaste bilderna men ni ser ju va de är, det är ju huvudsaken =)
pepparkaks cupcake
Dom blev jätte goda men fluffade upp jätte mycke så jag får nog ha i lite mindre bakpulver nästa gång.

Pepparkaks cupcake med Lingonfrosting
Pepparkaks cupcakes
4,5 - 5 dl. vetemjöl
3 dl. strösocker
3 tsk. bakpulver
1 tsk. kanel
1 tsk. ingefära
1 tsk. malda nejlikor
2 dl. mjölk
150 g. smält smör
Blanda alla torra ingredienser först, häll sedan försiktigt i mjölken och blanda.
Till sist rör man ner det smälta smöret. Fyll sedan muffins formarna till ungefär
hälften inte mer och grädda i ugn på 200 grader i 15 minuter.
lite tips...
Det är viktigt att blanda ner smöret sist för att muffinsarna inte ska falla ihop
under jämningen. Efter gräddning är det bra om muffinsarna kan stå och svala
i ungefär 2 timmar i rumstemperatur, annars är risken att dom inte släpper från
pappret.
Kommer inte i håg vart jag hittade receptet så jag kan inte ta åt mej äran för de =)
Lingon frosting
1 dl vispad grädde
50 g philadelphia ost
1 dl lingonsylt (helst egen gjord, blir mer smak då)
marsanpulver om du vill ha den tjockare
Tutt tårta
Tårtan är fylld med mixade hallon i marsankräm och arlas nya chokladgrädde och riven vit choklad.
Den är spacklad med vit marängsmörkräm och täck med mmf.
Jag är ganska så nöjd med resultatet eftersom de är första gången jag gör en sån här tårta.
Och även första gången jag använder mmf.

Jag bakade en botten i en form som var 20*30 cm. och en liten botten i en form som var 10*20 cm
Den lilla kakan använde jag till brösten.
Hoppas alla har haft en trevlig farsdag!
vit maräng smörkräm
Vit marängsmörkräm
4 äggvitor
3 dl strösocker
Saft av 1 citron
350 - 400 g mjukt smör
Blanda äggvitor, strösocker och citronsaft i en rostfribunke.
Vispa marängen kraftigt över kokande vattenbad tills den uppnår cirka 65 grader.
Marängen ska tjockna och sockerkristallerna ska ha smält.
Tag av marängen från värmen och vispa med hög hastighet tills den svalnat.
Detta skede tar åtminstone 10 minuter så använd hushållsassistenten om man har en.
Tillsätt smöret i omgångar under långsam omrörning.
Räcker till att spackla 3 normalstora (ca 24 cm i diameter)
Flyttar min hobby hit!
Här kommer jag lägga in bilder på mina scrapade lo´s , alster och kort och även myn nyfunna hobby , "baka" tårtor, cupcakes och annan bakning.
Hoppas ni kommer att gillar den =)